Taalvriendelijke school
We hebben in 2024 van de Rutu Foundation als eerste SKPO school het predicaat 'Taalvriendelijke school' gekregen. Iets om trots op te zijn! Het predicaat behalen was zeker geen doel op zich, maar een mooie bijkomstigheid en een waardevolle erkenning van wat we op De Troubadour goed onderwijs vinden. Het is voor ons een erkenning van onze visie op goed onderwijs en aanmoediging om meertaligheid en functioneel meertalig leren verder te borgen in ons onderwijs en om collega-scholen te helpen meertaligheid een plek te geven in hun aanbod, zodat we daar zelf ook weer van kunnen leren.
Waarom vinden we meertaligheid op onze school belangrijk?
Talen zijn onderling met elkaar verbonden en meertalig opgroeien is een verrijking van de woordenschat en taalontwikkeling van kinderen. Meertaligheid leidt niet tot een taalachterstand in het Nederlands. De laatste jaren zien we dat er in Nederland steeds meer verschillende talen een rol zijn gaan spelen. Kinderen groeien op met verschillende talen en niet altijd is hun thuistaal het Nederlands. Vanuit de wetenschap wordt er steeds meer bekend over meertalige ontwikkeling bij kinderen en wordt het belang onderstreept om daarbij de thuistaal te ondersteunen, zodat ook het leren in de Nederlandse taal makkelijker verloopt. De erkenning van thuistalen op onze school linkt voor ons sterk aan het vergroten van kansengelijkheid onder leerlingen en aan wereldburgerschap. We hebben vanuit onze visie op meertaligheid en op basis van evidence informed werken taalafspraken gemaakt over de (h)erkenning van thuistalen, taalsensibilisering en over functioneel meertalig leren.
Onze visie op meertaligheid
We erkennen en herkennen meertaligheid op De Troubadour, omdat we het belangrijk vinden dat leerlingen zich gehoord en gezien voelen op onze school. We verwelkomen alle leerlingen, welke taal ze ook spreken.
We bieden onze leerlingen een taalrijke en betekenisvolle speel-/ leeromgeving waarin Nederlands de hoofdtaal is. We geven onze leerlingen daarnaast de gelegenheid om op bepaalde momenten ook in hun thuistaal te kunnen communiceren. Op deze manier versterken we de taalontwikkeling van meertalige leerlingen en worden leerlingen zich al vroeg bewust van de diversiteit in talen.
Naast het leren in het Nederlands en de erkende plaats van thuistalen vinden we het belangrijk dat leerlingen met zelfvertrouwen Engels leren spreken. Op onze school hebben we m.b.t. meertaligheid een aantal taalafspraken opgesteld.
Wereldwijd netwerk
Sinds oktober 2024 mogen we onszelf “een taalvriendelijke school” noemen. We maken deel uit van een wereldwijd netwerk van scholen die alle talen die hun leerlingen spreken, omarmen en waarderen en die actief een omgeving creëren waarin deze talen tot hun recht komen. Het dient als antwoord op de groeiende mate van meertaligheid op scholen wereldwijd. Taalvriendelijke scholen werken samen door activiteiten uit te wisselen die gericht zijn op taalkundige en culturele inclusiviteit. Taalvriendelijke scholen zijn daarnaast scholen die een taalplan hebben ontwikkeld (of in ontwikkeling zijn) waarbij alle leden van de school betrokken zijn: leerlingen, docenten en personeel. Het is een plan dat is aangepast aan de eigen behoeften van de school en gericht is op het creëren van een inclusieve en taalvriendelijke leeromgeving voor alle leerlingen.
Taalafspraken
Wij erkennen en herkennen dat er meerdere talen gesproken worden en leerkrachten weten welke talen hun leerlingen (thuis) spreken. Wij stimuleren ouders om thuis in hun eigen thuistaal te blijven communiceren met hun kind.
Daarnaast maken wij de meertaligheid in school zichtbaar. In elke klas hangen “welkomstborden” met daarop het woord “welkom” in de taal van de betreffende leerlingen uit die groep en hebben we een grote collectie meertalige boeken die we nog steeds aan het uitbreiden zijn.
Het is niet toegestaan om leerlingen op basis van hun thuistaal buiten te sluiten of om te discrimineren.

